Blog

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Blog
Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?
Haziran 24, 2022

Cilt lekeleri, her kadının şikayetçi olduğu problemlerden biridir. Pek çok önlem alınsa da cilt lekeleri hem yüzde hem de vücutta görülebilir. Cilde renk veren hücrelerde bir düzensizliğin meydana gelmesiyle ciltte lekeler oluşabilir. Özellikle uzun süre güneş ışınlarına maruz kalındığında lekeler artış gösterebilir. Bunun dışında genetik yatkınlık, ilaçlar, yanlış kozmetik ürünlerinin kullanımı, hamilelik ve yanlış yapılan uygulamalar sonucunda cilt lekeleri görülebilir. 

Estetik açıdan kötü bir görünüm oluşturan cilt lekeleri, bazı sağlık problemlerinin habercisi olarak da ortaya çıkabilir. Mesela, sürekli büyüyen ve şekil değiştiren lekelerin görülmesi durumunda nedeninin tespit edilmesi için bir dermatoloğa başvurulması gerekir. Cilt lekelerinin tedavisini alanında uzman kimselere yaptırmakta fayda vardır. Yanlış ve gereksiz yere yapılan uygulamalar, ciltte geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilir. 

Cilt Lekeleri Nedir ve Neden Oluşur?

Sivilcelerden siyah noktalara, beyaz noktalardan nodüllere kadar pek çok türü bulunan cilt lekeleri, en hassas noktalarda ortaya çıkar. En hassas noktaların başında yer alan yüz, cilt lekelerinden en çok muzdarip olunan noktadır. İnce bir deri tabakasına sahip olduğu için çevresel faktörlerden zarar görebilir ve lekelenmeye maruz kalabilir. 

Cilde rengini veren ve eşitleyen melanin pigmentinin bir noktada yoğunlaşmasıyla cilt lekeleri ortaya çıkar. Güneş koruyucu kullanılmaması, kullanılsa da fazla güneşlenmek, genetik faktörler, yanlış cilt ürünlerinin kullanılması ve uygulamaların yapılması melanın pigmentinin tek noktada toplanmasına neden olur. Haliyle cildin belirli bölgelerinde kahverengi ve tonlarında lekeler görülmeye başlanır. 

Cilt Lekelerinin Çeşitleri 

Cilt lekeleri, doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan lekeler olarak çeşitli türlerde ele alınır. Bunlar: 

Sivilce Lekeleri 

Yağlı ciltlerde çok fazla görülen sivilceler, genelde ergenlik döneminde meydana gelir. Aşırı terleme, stres, depresyon, makyaj ya da hormonal değişikliklerden dolayı artış gösterir. Akneler; sivilce, beyaz nokta ve siyah nokta şeklinde görülebilir. Aknelerin sıkılması, yolunması ve doğru şekilde tedavi altına alınmaması kalıcı cilt lekelerine yol açabilir. 

Melazma

Melazma, güneş ışınlarına maruz kalındığında ortaya çıkan kahverengi ve siyah lekelere verilen isimdir. Alın, burun, yanak, dudak üstü gibi bölümlerde yaygın olarak görülen melazma hem erkeklerde hem de kadınlarda oluşabilir. 

Güneş ışınlarının dışında doğum kontrol hapları, gebelik, genetik faktörler ve kozmetik ürünleri de melazma oluşmasına neden olabilir. 

Vitiligo

Vitiligo, melanosit hücrelerinin ölmesi veya vücutta istenilen oranda üretilmemesi sonucunda meydana gelir. Bu lekelere vücudun her yerinde rastlamak mümkün olsa da en çok yüz, bacak, kol ve genital bölgede rastlanır. Daha çok genetik faktörlerden dolayı oluştuğu düşünülse de nedeni kesin olarak saptanamamıştır.

 

Güneş Lekeleri

Yaz aylarında yeterince korunmayan cilt güneş lekelerine maruz kalır. Ciltte kalıcı hale gelen bu lekelerin rengi yaz aylarında daha da koyulaşır. Kahverengi ve tonlarında gelişen lekeler kozmetik ürünler, guatr ve hamilelik gibi çevresel faktörlere bağlı olarak da çıkabilir. 

Çiller

Sarı, buğday tenli ve kırmızımsı saçlı insanlar görülen çiller, melanosit hücrelerin belirli noktalarda birikmesiyle ortaya çıkar. Kahverengi veya sarı renkte çıkan çiller, çocukluk döneminde meydana gelebileceği gibi, yetişkinlik döneminde de çıkabilir. Güneşe maruz kalındığında koyu renge bürünen çiller, sırt, el ve yüz gibi bölgelerde daha yaygın olarak görülür. 

Deri Döküntüleri

Sedef, gül hastalığı ve egzama gibi deri döküntülerine sebep olan cilt rahatsızlıkları da zamanla lekelere yol açabilir. 

Cilt Kanseri

Skumöz, melanom ve bazal hücrelerini içeren cilt kanseri türlerinde farklı lezyon ve lekeler meydana gelir. Kanser tedavisinde kullanılan yöntemler sayesinde kanserli hücreler yok edilir. Ancak bu tedavilerin sonucunda bazen kalıcı lekeler oluşabilir. 

Doğum Lekeleri

Doğuştan itibaren görülen tendeki renk bozulmalarına doğum lekesi ismi verilir. Pigmente ve damarsal olarak iki türe ayrılan bu lekeler, genelde zararsız olan lekelerdir. Gri, siyah ve kahverengi doğum lekeleri doğmadan önce oluşabileceği gibi: doğduktan bir süre sonra da ortaya çıkabilir. 

Cilt Lekeleri Tedavisi Nasıl Olmalı? 

Her ciltte çıkan lekeler birbirinden farklıdır. Haliyle o lekeye uygulanacak yöntem, lekenin oluşma nedenine göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra, tedavi süreci lekenin büyüklüğüne, derinliğine ve cilt yapısına göre de farklılık gösterir. 

Cilt lekesinin tedavisinde uygulanan işlemler, yüzü daha hassas yapıya getirir. Bu sebeple, tedavinin güneş ışınlarının az olduğu kış günlerinde yapılması uzmanlarca önerilir. İşlem gören noktaların yakıcı güneş ışınlarına maruz kalması sonucunda kalıcı hasarlar oluşabilir. Peki, cilt lekelerinin tedavisinde hangi uygulamalar tercih edilmeli?

Mezoterapi

Cilt lekelerini giderme konusunda oldukça etkili olan mezoterapi, kesin ve kısa zamanda sonuç almak isteyenlerin başvurduğu bir yöntemdir. Bu uygulamada antioksidan, multi vitaminler ve aminoaitler ince bir iğnenin yardımıyla cildin alt katmanına enjekte edilir. Böylece lekeli kısımlarda hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Ciltteki melanosit hücrelerin yenilenmesi ve dağılması neticesinde cilt lekeleri tedavi edilir. Böylece sağlıklı, pürüzsüz ve canlı bir görünüm elde edilmiş olur. 

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, yüzeysel leke ve izlerde son derece etkili sonuçlar sağlayan bir işlemdir. Bu uygulamadan sonra cildin üst katmanı soyulur ve hasarlı bölgelerde kolajen sentezi sağlanır. 

Hücrelerin yenilenmesi konusunda oldukça etkili olan kimyasal peeling uygulaması ile pürüzsüz bir cilt elde edilir. Bu işlem sonrasında cildi güneşten korumak oldukça önemlidir. Hatta uygulamanın kış aylarında yaptırılması önem arz eder. Kimyasal peeling sonrasında cilt, yaklaşık 1 hafta sonra soyulmaya başlar. Bu noktada cildi yolmamak ve tahriş etmemek son derece önemlidir.

 

Kriyoterapi

Cilt lekeleri konusunda etkili olan bir diğer yöntem Kriyoterapi’dir. Bu uygulama ile lekeler doldurulur ve işlem yapılan bölgeler kabuklanmaya başlar. Kabukların düşmesinden sonra lekeler ortadan kalkar, kısa sürekli olarak şişlik ve kızarıklık görülebilir. 

PRP

PRP uygulamasında kişiden alınan kanın trombositten zengin plazma bölümü çıkarılır ve cildin alt katmanına enjekte edilir. PRP tedavisinde kullanılan pıhtı hücreleri ile lekeler iyileşmeye, cilt yenilenmeye ve bununla beraber canlı bir görünüm kazanmaya başlar. 

Lazer Tedavisi

Cilt lekelerinin giderilmesi konusunda en etkili yöntem lazerdir. Bu uygulama sayesinde pigment hücreleri lazer ışınlarını emer ve yeniler. Üstelik diğer hücreler bu ışınlardan hiç etkilenmez. Ancak bu tedavinin cilt analizi yapılarak güvenilir ellerde yaptırılması gerekir. 

Lazer tedavisinin bronzlaşmış ve koyu cilt rengine sahip insanlarda daha hassas uygulanmasına özen gösterilmelidir. Lekeli noktaların dışında, koyu renkteki diğer kısımlarda lazerin ışınlarından etkilenebilir. 

Dermapen

Cilt lekelerinde yaygın olarak kullanılan dermapen, ucundaki çok sayıda iğne ile lekeleri giderir. Cilde özel geliştirilen serumlar sürüldükten sonra dermapen cihazı, lekelerin üzerinde gezdirilir ve yüzde gözle görülmeyen delikler oluşturulur. 

İşlem yapılan bölgeler kanamaya başlar ve bu noktada cildin onarım mekanizması devreye girer. Böylece cilt yenilenmeye başlar ve lekeler giderilir. Kimyasal peeling gibi dermapen uygulamasının da yaz aylarında uygulanması önerilmez. 

Fraxel Lazer

Fraxel lazer, cildi tamamen yenileme ve dönüştürme özelliğine sahiptir. Güneş lekelerinin dışında ciltteki tüm problemleri gidermeye yardımcı olur. Ayrıca kolajen büyümesini yeniden inşa ederek cildin yaşlanmasını geciktirir. Tedavi sonrasında cilt hem kızarık hem de şiş olur. 

Cilt Lekelerine Karşı Alınacak Önlemler

Cilt lekelerinin oluşumunu önlemek veya oluşan lekeleri gidermek için alınabilecek önlemler vardır. Kişinin cilt tipi, yaşı, cinsiyeti ve leke türü fark etmeksizin herkes bu önlemleri alabilir. Bunlar şu şekildedir: 

  • Güneşin yakıcı olduğu saatlerde dışarıya çıkmaktan kaçının. (10.00 ila 16.00 arası mümkün ise çıkılmaması gerekir) 
  • Hem yaz hem de kış aylarında yüksek faktörlü güneş koruyucu kremlerden kullanılmalıdır. 
  • Güneş ışınlarından kaynaklanan yanıklara dikkat edilmelidir. 
  • Solaryumdan uzak durmak gerekir. 
  • Kolonya, alkollü tonik ve parfüm gibi ürünlerin vücudun güneş gören kısımlarında kullanılmaması gerekir. 
  • Gün içerisinde en az 2 buçuk litre su içilmelidir. 
  • Akne, sivilce ve siyah noktalar ile temas edilmemeli ve sıkılmamalıdır. 
  • Cildi her daim nemli ve temiz tutmak gerekir. 
  • Alkol ve sigara kullanımından kaçınmak gerekir. 
  • İçeriği kimyasal dolu olan kozmetik ürünleri tercih edilmemeli. 
  • Ağda, cilt bakımı, lazer epilasyon gibi işlemlerden sonra cilt güneşten korunmalıdır. 
  • Hamilelik döneminde uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak gerekir. 
  • Kullanılmak zorunda kalınan ilaçların yan etkileri mutlaka okumalıdır. Güneşe karşı hassasiyet gerektiren bir ilaç kullanılıyorsa; yüksek faktörlü güneş koruyucu tercih edilmeli. 
  • Düzenli ve sağlıklı beslenmeye özel gösterilmelidir. 
  • UV ışınlarını engelleyen güneş gözlüklerinden alınmalıdır. 
  • Güneş ışınlarının deride oluşturabileceği zararlı etkiler en aza indirecek giysiler tercih edilmelidir. Mesela açık renk kıyafetler, şapka vb.

Yüz Lekeleri Nasıl Geçer?

Yüz lekeleri nasıl geçer sorusuna yanıt aranıyorsa; doğru adrestesiniz demektir. Düzenli yapılan cilt bakımları ve profesyonel uygulamalar sayesinde ciltteki lekelerden kurtulmak mümkündür. Aynı şekilde düzenli aralıklarla yapılan doğal maskelerle de cilt lekeleri gözle görülür oranda azaltılabilir. Böylece ciltteki ölü deri yok edilir ve canlı bir yüz görünümüne kavuşulabilir. Düzenli olarak temizlenen ve nemlendirilen cilde yapılması gereken maske tarifi şu şekildedir: 

Gerekli Malzemeler;

  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • Birkaç damla limon

Bahsi geçen malzemeler bir kap içerisinde homojen bir kıvam elde edinceye kadar karıştırılmalı. Göz çevresi ve dudak kenarlarının haricinde lekelerin ağırlıklı olduğu noktalara sürülmelidir. Yüzde yaklaşık 5 dakika beklettikten sonra yüze dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayın. Ilık suyla yüzü durulayın. 

Vücutta Beyaz Lekeler Nasıl Geçer?

Güneş ışınlarına maruz kalındığında ciltte beyaz lekeler oluşmaya başlar. Zamanla miktarı artan ve yayılma gösteren lekeler kişiyi rahatsız eder. Bu lekeler yalnızca güneş ışınlarından dolayı değil: pek çok sebepten ötürü ortaya çıkabilir. Bu sebeple, alanında uzman kişiler tarafından görülmesi, doğru tedavinin uygulanması bakımından önemlidir. Ancak beyaz lekelere oğul otu, anason, meyan kökü, defne, karabaş otu ve üzerlik tohumu gibi bitkiler fayda sağlar.  

Dudak Üstü Lekeleri Nasıl Geçer?

Dudak üstü lekeleri, güneşten tam korunma sağlanmadığında ortaya çıkan lekeler arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan kahverengimsi lekeler kadınlar için çok can sıkıcı hal alır. Böyle durumlarda alanında uzman insanlardan profesyonel bakım almak çok doğru olacaktır. Bunun dışında dudak üstü lekelerinden kurtulmak için şu yöntem etkili olabilir. 

Gerekli Malzemeler;

  • 1 bardak pirinç 
  • 2 bardak sıcak suyu 
  • Pamuk 

Bahsi geçen malzemeler bir kabın içerisinde yarım saat bekletilmelidir. Arından pirinçlerin suyu süzülerek uyumadan önce lekeli bölgelere pamukla uygulanmalıdır. Ertesi sabah ılık suyla yıkanmalı ve bu uygulama lekeler geçene kadar tekrar edilmelidir. 

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *