Blog

Akne ve Sivilce İzi Tedavisi

Blog
Akne ve Sivilce İzi Tedavisi
Haziran 13, 2022

Sivilce, bir diğer ismiyle akne çok sayıda insanın belirli dönemlerde maruz kaldığı problemlerden biridir. Özellikle yüz bölgesinde artış gösteren sivilceler zamanla leke haline dönüşür. Günümüzde hem sivilceler hem de sivilce lekelerinin tedavisi pratik bir şekilde yapılır. Tedavi kapsamında pek ürün olduğu gibi profesyonel bakımda mümkündür. 

Hafif yapıda olan sivilceler kendiliğinden geçse de cilt yapısına bağlı olarak bazı sivilceler iz olarak kalır. Derinin alt kısmında nodüller ve kist oluşumlarıyla meydana gelen sivilceler mutlaka tedavi edilmelidir. Özellikle büyük ve ağır seyreden sivilceler kendiliğinden iyileşmediği, aynı zamanda iz bıraktığı için tedavi isteyen niteliktedir. Çünkü bu sivilcelerin yüzde leke bırakma ihtimali son derece yüksektir. Bu ise cilt güzelliğine gölge düşüren ve hoşlanılmayan şeyler arasında yer alır. Bu noktada, medikal estetik uygulamalarıyla akne lekelerinden ve geçmeyen sivilce problemlerinden kurtulmak mümkündür. 

Sivilce Nedir ve Neden Oluşur? 

Cilt katmanında yer alan yağ bezeleri, sebumu dengeleyerek cildin nemlenmesini sağlar. Sivilce, folikül denilen yağ bezlerinin cildin en üst katmanına ulaştırması gereken yağlarla tıkanması sonucunda meydana gelir. Sivilce oluşumu en çok ergenlik çağında oluşur. Çünkü bu dönemde hormonal denge, ergenlik zamanıyla beraber üreme organlarının ve biyolojik cinsiyetin gelişmesiyle hızlı bir gelişime uğrar. 

Ergenlik döneminde meydana gelen aşırı akne, yetişkinlik döneminde sivilce izlerinin görülmesine neden olabilir. Eğer kişinin genetik yapısı da sivilce oluşumuna eğilimli ise, akne problemi yetişkinlik zamanında da devam eder. İki durumunda tedavisi mümkün olup, çeşitli yöntem ve prosedürlerden oluşur. 

Sivilce tedavisi ve sivilce izlerinin tedavisi, aynı problemden meydana gelse de iki ayrı cilt problemidir. Yani iki sorunun birbirinden farklı tedavi ve bakımları söz konusudur. Sivilce tedavisi için cildin alt katmanlarına ulaşarak sebum dengesini sağlayacak bakım ve yöntemlere başvururken; akne lekelerinin tedavisinde epidermis katmanının soyulmasını sağlayacak cilt yenileme yöntemleri kullanılır. 

Sivilce iz ve lekeleri iki farklı grupta ele alınır. Bunlar ise derin ve yüzeysel sivilce izleridir. 

Yüzeysel Sivilce İzleri 

Yüzeysel sivilce izleri, adından da anlaşılacağı üzere derinin en üst tabakasını etkiler. Bu sebeple, cildin alt katmanlarına çok fazla etki etmez. Sivilce izlerinin birçoğu kırmızı renkten oluşur. Tende çok hafif düzeyde olmak şartıyla çökme yaşatabilirler. 

Derin Sivilce İzleri 

Derin sivilce izleri icepick skar, boxcar sivilce izleri ve rolling skar sivilce izleri olmak üzere 3 farklı grupta ele alınır. 

İcepick Skar İzleri 

İcepick Skar türünde sivilceler, çivi gibi delici cisimle delinmiş gibi bir görünüm ortaya çıkarır. Bu izlerin çapı 2 mm’den daha az, derinliği ise 2 mm yakınlarında olur. İzler genelde cildin en alt katmanlarına kadar uzanır. 

Boxcar Sivilce İzleri 

İzler genelde yuvarlak veya oval bir şekildedir. Yara izi ise, 0.5 mm dolaylarında meydana gelir. Genelde dikey yönlü bir çökme görüntüsü ortaya çıkarır. Boscar sivilce izleri keskin kenarlara ve krater görünümüne de sahip olurlar. Ancak icepick sivilce izleri kadar sivri çöküntülere neden olmazlar. 

Rolling Skar İzleri 

Rolling Skar İzleri, cilt katmanında genelde dalgalı bir görüntü sergiler. 4 mm dolaylarında derinlikte olabildikleri için çökme oluşması mümkündür. 

Sivilce Oluşumunun Temel Nedenleri 

Akne oluşumu cilt tipine, yaşına ve problemlerine göre değişiklik gösterir. Bir başka deyişle sivilce oluşumu genetik veya özel oluşum nedeniyle kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Sivilce oluşum nedenleri arasında şunları sayabiliriz: 

  • Yanlış ve düzensiz beslenme alışkanlıkları 
  • Cilt bakımı ve cilt ürünlerinin kullanılmaması
  • Yanlış kullanılan kozmetik ürünler (kimyasal oranı fazla vb.)
  • Hormanol bozukluklar
  • Genetik sebepler
  • Kişisel temizlik ve bakım yetersizliği
  • Bakteriyel durumlar
  • Aşırı cilt temizliğinden kaynaklanan sebum üretimi artışı
  • Yağ bezi kanallarının yapısının bozulması

Vücudun Farklı Bölgelerinde Oluşan Sivilceler 

Akne tedavisinin konusu genelde yüzde olsa da vücudun diğer bölgelerinde de meydana gelebilir. Belirli sebeplerle çıkarak yaşam konforunu ciddi anlamda düşüren sivilceler, tedavi edilmediğinde daha büyük problemlere yol açar. Yüzün yanı sıra, sivilce çıkan bölgeler şöyledir. 

  • Kollar
  • Omuzların üstü
  • Genital bölge
  • Sırt
  • Ense
  • Boyun
  • Kalça üzeri.

Özellikle kalça üzerinde meydana gelen sivilceler hem kadın hem de erkeklerde görülür. Bu durumdan çok rahatsız olunsa da insanlar tarafından ihmal edilir. Akne, bir tür lezyon olduğundan dolayı kişide kaşıntıya sebep olur ve insanlar çoğu zaman bilinçsizce sivilceyi kaşıyarak başka yerlerde de oluşmasına da neden olur. 

Deri, en büyük ve en hassas organ olarak diğer organlarla bir bütünlük içerisinde çalışır. Yani bir bölgede sebum dengesinin bozularak sivilcelerin artması, cildin diğer bölgelerinde de artış olmasına neden olur. 

Sivilce Oluşumu Engelleyici Bakım ve Tedaviler 

Sivilce oluşumunu önlemek için uygulanan pek çok bakım ve tedavi vardır. Ancak ilk ve en önemli kural cildin yapısını etkilemeden temizlemektir. Cildi aşırı derece kurutan uygulamalardan kaçınmak gerekir. Mesela, sabun kullanarak cildi kurutmaya çalışmak fazla sebum üretilmesine neden olur. Bu durum ise, sivilce oluşumuna neden olan hususlardan biridir. 

Sivilceli ciltlerin temizlenmesi son derece hassasiyet gerektiren bir durumdur. Çünkü kir ve bakterinin, cildin üst katmanından taşınmadan uzaklaştırılması gerekir. Bakım esnasında uygulanan işlemlerle gözenekler iyi bir şekilde açılacağı için folikül ve dokular savunmasız duruma gelir. Aknenin içerisinden çıkan bakteri, yağ ve kirle beraber epidermis katmanından uzaklaştırılmalıdır. Sivilceli cilt temizliği, hassasiyet gerektirdiği için alanında uzman olan kimseler tarafından yaptırılması gerekir. 

Profesyonel cilt bakım ve uygulamaları arasında şunları sayabiliriz: 

  • Hydrafacial Cilt Bakımı ile Akne Tedavisi
  • Medikal Cilt Bakımı ile Akne Tedavisi

Hydrafacial Cilt Bakımı ile Akne Tedavisi

Hydrafacial cilt bakımı, alanında uzman kimseler tarafından özel ürünler ve ekipmanlar ile gerçekleştirilen uygulamadır. El değmeden ve tek kullanımlık başlıklarla yapılan işlemler ile etkili sonuçlar elde etmek mümkündür. 

Salisilik asit içerikli ürünler, sivilce tedavisinde en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. Hydrafacial cilt bakımı uygulamasında ise özel olarak üretilen ürünlerin içeriğinde salisilik asitli peeling ve serumlar vardır. Bu sebeple, sivilce ve akne önleyici tedavide etkili sonuçlar alınan Hydrafacial, aynı zamanda sivilce skarlarında da çok etkilidir. 

Medikal Cilt Bakımı ile Akne Tedavisi

Sivilce oluşumunu önlemek ve iz kalmadan iyileşmesini sağlamak için kullanılan bir uygulamada medikal cilt bakımıdır. Hydrafacial uygulamasının aksine manuel olarak uygulanır ve sivilce lekelerinin giderilmesinde oldukça etkilidir. Her yaşa, her cinsiyete ve cilt tipine hitap eden uygulamayla sivilce problemlerinden kurtulmak mümkündür. 

Medikal cilt bakımı, dermatolog doktorun denetiminde olmak şartıyla cilt uzmanları tarafından kişiye özel seçilen ürünlerle yapılır. Sivilce ve sivilce izlerine göre uygulanan medikal cilt bakımından son derece etkili sonuçlar alınabilir. Özellikle ergenlik zamanında gençlerin aknelerinin artış göstermesi çok can sıkar. Bu durumda hem erkek hem de genç kızlar medikal cilt bakımı ile sivilce problemlerinden kurtulabilir. 

Akne İzlerini Gideren Tedaviler Neler?

Cilt yenilemek amacıyla kullanılan pek çok medikal cilt bakımı, sivilce izlerinin giderilmesinde son derece etkilidir. Hem iğneli hem de lazer destekli uygulamalar şu şekildedir: 

  • Karbon Peeling ile Sivilce İzlerinin Tedavisi
  • Salt Facial ile Sivilce İzlerinin Tedavisi
  • Karbondioksit Fraksiyonel Lazer ile Sivilce İzlerinin Tedavisi
  • Altın İğne ile Sivilce İzlerinin Tedavisi
  • Baby Face Beauty ile Sivilce İzlerinin Tedavisi
  • Dermapen ile Sivilce İzlerinin Tedavisi

Toplamda 6 uygulama ile sivilce ve sivilce izlerinden kurtulmak mümkündür. Bu tedavilere ayrıntılı bir şekilde bakalım. 

Karbon Peeling ile Sivilce İzlerinin Tedavisi

Karbon peeling, çoklu kazanım sunan, seans süresi kısıtlı ve etkin sonuçlar veren bir uygulamadır. Sivilce problemlerinin tedavisi konusunda sıklıkla tercih edilir. 

Salt Facial ile Sivilce İzlerinin Tedavisi

Salt Facial uygulaması, sivilce ve sivilce izlerinin tedavisi konusunda iyi olan medikal cilt bakımlarından biridir.

Karbondioksit Fraksiyonel Lazerle Sivilce İzlerinin Tedavisi

Sivilce ve sivilce izlerinin tedavisinde en verimli sonuçlar alınan uygulamalardan bir tanesidir. CO2 Fraksiyonel lazer, epidermis katmanını soyarak yeniler ve derin dokuların harekete geçmesini sağlayarak kolajen üretimi arttırır. Bu durum ise cildin kendi kendini onarmasını ve yenilemesini sağlar. 

Altın İğne ile Sivilce İzlerinin Tedavisi

Altın iğne uygulaması hem tek başına hem de fraksiyonel lazer ile kombine edilerek uygulanabilir. En eski akne lekelerinin bile tedavisini mümkün kılan uygulama, etkili bir cilt yenileme uygulamasıdır. 

Baby Face Beauty ile Sivilce İzlerinin Tedavisi

Cilt yapısına özel üretilen ürünlerin kullanıldığı Baby face beauty, ilk seanstan gözle görülür fark yaratır. Bebeksi bir cilt vaat eden uygulamayla sivilce izlerine veda edilebilir. 

Dermapen ile Sivilce İzlerinin Tedavisi

Cilt yenileme ve onarma uygulamaları arasında en popüler uygulamalardan biri de Dermapendir. Eski sivilce lekelerinin izlerinde bile etkili olan uygulama ile bu problemden kurtulabilirsiniz. 

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *