Blog

Yüzdeki Delikler Nasıl Geçer?

Blog
Yüzdeki Delikler Nasıl Geçer?
Haziran 24, 2022

Yüzde oluşan delik ve çukurlar, akneli ciltlerin sıklıkla maruz kaldığı problemlerden biridir. Sivilce delikleri ve sivilce çukurları olarak adlandırılan bu izler, genelde akne oluşumundan sonra ortaya çıkar. Portakal kabuğu görünümüne sahip olan çukurlara müdahale edilmediği zaman daha da derinleşir ve belirgin bir görünüme ulaşır. 

Cildin daha solgun, mat ve yaşlı görünmesine olanak sağlayan çukurlar; akabinde sivilce ve siyah nokta oluşumunu da tetikler. Genelde aknelerin bıraktığı izlerden dolayı meydana gelseler de cilde yanlış uygulamalarda bulunmak ve lekelerle oynamakta delik ve çukur oluşmasına neden olabilir. Bunun dışında genetik faktörlerde delik ve çukur oluşmasına sebep olabilir. 

Ciltteki Delik ve Çukurlar Nasıl Tedavi Edilir? 

Cildinde çukur ve delikler oluşan kimseler, hiç zaman kaybetmeden alanında uzman olan merkezlere başvurmalıdır. Böyle anlarda uygulanan özel tedaviler ile ciltteki delik ve çukurlar tedavi edilebilir. Kişinin cildindeki çukurların derinliğine ve türüne bakılarak birkaç farklı tedavi yöntemi uygulanır. Bu yöntemler arasında; 

  • Lazer Yöntemi 
  • Kimyasal peeling 
  • Dermabrazyon 
  • Kolajen bazlı kremler 
  • Dermabrazyon 

Sayabiliriz. 

Lazer Tedavisi 

Lazer, ciltte meydana gelen delik ve çukurları tedavi etmek için kullanılan en etkili yöntemdir. Kişiye özel olarak uygulanan lazer tedavisi ile önce cilt analizi yapılır. Ardından uzman cildi soyan ya da cildi soymadan yenileyebilen lazer tedavisini uygular. 

Cildi soyarak yenileyen bu yöntemde, yüzdeki delikler için derinin üst tabakasının yakılarak uzaklaştırılması sağlanır. Burada amaç alttan daha pürüzsüz ve genç bir cildin çıkmasının hedeflenmesidir. Lazerle beraber cildin soyulmasının ardından yeni cildin çıkması yaklaşık 1-2 hafta kadar sürer. Yüzdeki delikler nasıl geçer, sorusuna en etkili ve en pahalı tedavi yöntemi olarak lazeri gösterebiliriz. 

Dolgu Maddeleri 

Yüzdeki delik ve çukurları gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemi de dolgu maddelerinin kullanımıdır. Delik ve çukur olan kısımlara kolajen ve hyaluronik asit gibi maddeler enjekte edilir. Bahsi geçen maddeler sayesinde kistlerin, sivilcelerin ve diğer cilt problemlerinin maruz bıraktığı boşluklar doldurulur. Bu durum cildin kusursuz ve bebeksi görünüme kavuşmasına olanak sağlar. 

Kimyasal Peeling

Leke ve çukurlardan kurtulmanın bir diğer yöntemi ise kimyasal peelinglerden geçer. Kimyasal ürünler kullanılarak yapılan uygulama sayesinde cildin üst tabakasında bulunan lekeler yok edilir. Yüzeysel izler ve yüzeysel delikler için kullanılan bu yöntem son derece etkili olur. 

Kimyasal peeling uygulaması alanında uzman kimseler tarafından gerçekleştirilir. Cildin üst tabakaları kimyasal madde kullanılarak yakılır. Bu uygulama ciddi yanıklara sebep olacağı için bu konuda uzman olan insanlara yaptırmak doğru olacaktır. 

Dermabrazyon

Dermabrazyon uygulaması da tıpkı lazer tedavisi gibi lekelerin ve deliklerin yer aldığı tabaka soyularak tedavi edilir. Uygulama sırasında cildi soymak üzere bir metal fırça tercih edilir. Metal fırça sayesinde soyulan üst tabakanın sonunda izler ve çukurlar giderilir. 

Dermabrazyon yöntemi sonrasındaki süreçte cildin soyulduğu alanın büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak iyileşme 2-3 hafta kadar sürebilir. Yüzdeki delik ve izler için kullanılan dermabrazyon, lazer tedavisinin gelişme göstermesiyle beraber önemini yitirmiştir. İyileşme süresinin uzun olması, yan etkilerinin olması ve kontrollü bir işlem olmaması gibi sebeplerden dolayı çok tercih edilmemektedir. 

Mikrodermabrazyon

Mikrodermabrazyon uygulaması da dermabrazyona benzeyen bir tedavidir. Ancak bu uygulamada cildi yüzeysel olarak bir soyma yapılır. Böylelikle tedavisi yapılan her nokta hızlı bir şekilde iyileşmeye başlar. Akne izlerinin ve deliklerin yoğunluğuna bağlı olarak 4-5 seans sürebilir. 

Kolajen Bazlı Kremler

Ciltteki çukur ve izler için kolajen bazlı kremlerde tercih edilebilir. Bu tarz kremler güzellik merkezlerinde ve eczanelerde satışa sunulur. Dermatoloji uzmanının önerisiyle kolajenli kremlerden alarak çukur ve deliklerden kurtulmak mümkündür. 

Yüzdeki Deliklerin Geçmesi için Yapılabilecek Cilt Bakımı 

Ciltteki gözenekleri sıkılaştırmak, sivilce çıkmasını önlemek ve lekeleri gidermek için her gün cilt bakımı yapılması gerekir. Özellikle delik ve çukur gibi kurtulması zor olan problemlerden kaçınmak için cilt bakımı yapmak ve yaptırmak son derece önemlidir. İşte, yüzdeki delikler nasıl geçer doğal sorusuna yanıt olarak şu detayları sıralayabiliriz: 

  • Ciltteki yaÄŸ üretimini azaltmak için su bazlı veya hyaluronik asit içerikli ürünlere yönelmek gerekir. Özellikle yaÄŸlı cilde sahip olan insanlar glikolik asit ve salisilik asit içeren ürünlerden kullanmalıdır. 
  • Cildi her gün temiz tutmak gerekir. Sabah ve akÅŸamları olmak üzere günde 2 kez uygun olan temizleyici ile cilt temizlenmelidir. Böylece gözeneklerde yaÄŸ ve kir birikimi önlenmiÅŸ olacaktır. 
  • Yaz ve kışları yüksek faktörlü güneÅŸ koruyuculardan kullanmaya özen gösterilmelidir. Çünkü güneÅŸ ışınları gözeneklerin geniÅŸlemesine yol açarak, akabinde lekelerin ve kırışıklıkların artması gibi daha pek çok probleme davetiye çıkarır. 
  • Yüzdeki ölü hücreleri uzaklaÅŸtırmak için fırça kullanılabilir ya da yüz kesesi ile hassas bir ÅŸekilde temizlik yapılabilir. Derideki ölü hücreler atılmadığı taktirde geniÅŸleyen gözenekler kaçınılmaz olacaktır. Canlı ve saÄŸlıklı bir cilde sahip olmak için düzenli aralıklarla peeling uygulaması yapılmalıdır. 
  • Ciltteki gözeneklerin küçülmesi için doÄŸal yöntemlerden faydalanmak gerekir. Bu noktada soda ve gül suyunun gözenekler üzerinde olumlu etkisi vardır. Her gün gül suyu ve sodadan elde edilen buz küplerini ciltte gezdirerek saÄŸlıklı bir cilde kavuÅŸulabilir. Soda ile yüzü yıkayarak ve gül suyunu yüze sıkarak gözenekler küçültülebilir. 
  • YaÄŸlı, karma, kuru, hassas cilt tiplerinden hangisine sahip olunursa olsun maske yapılması gerekir. Maskeler cildin daha saÄŸlıklı ve taze görünmesine olanak saÄŸlar. Gözenekleri sıkılaÅŸtırma özelliÄŸi gösteren maskeler ile delik ve çukurlardan kurtulmak mümkündür. 
  • Bahsi geçen bakımlara ek olarak yüzdeki delikler için tretinoin içerikli kremlerden kullanmak gerekir. Ancak retinoidleri çok kullanmak yüzde pullanma, kuruluk ve kaşıntı gibi problemler yaratabilir. Bu kremlerin faydasını görebilmek için günde 2 kez sürmek yeterli olacaktır. 
  • Son olarak karanfil ve tarçın kabuÄŸu gibi esansiyel yaÄŸlarda ciltteki gözeneklerin küçülmesine olanak saÄŸlar. Bununla da kalmaz daha parlak, canlı ve saÄŸlıklı bir cilde kavuÅŸulmasına olanak saÄŸlar. 

Yüzde Oluşan Delik ve İzler için Doğal Maske 

Yüzdeki delikler için evde maske, konudan muzdarip olan insanlar tarafından sıklıkla araştırılır. Yüzde çok derin delik ve çukurlar yoksa doğal tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Bu sayede deliklerin görünümü azaltılabilir ve oluşması önlenebilir. 

Maske için Gerekli Malzemeler;

  • 1 tane yumurta akı
  • 2 tatlı kaşığı yaÅŸ maya
  • Yarım tatlı kaşığı taze limon suyu

Maskenin Hazırlanışı;

  • Karıştırma kabının içerisine malzemelerin tamamını alarak karıştırın. 
  • Çok zaman kaybetmeden yüzdeki delik ve çukurların bulunduÄŸu bölgelere sürün. 
  • Maskeyi ciltte yaklaşık 20 dakika bekleterek ılık suyla durulayın. 
  • Maskeyi hastada 1-2 kez uygulayarak delik ve lekelerden kurtulun. 

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *