Blog

Yazın Kullanılacak Asitler

Blog
Yazın Kullanılacak Asitler
Haziran 30, 2022

Asit ve aktif içerikler, çoğu cilt hastalığının tedavisinde tercih edilir. Cilt bakım rutinlerinin vazgeçilmezi olan ürünler cildin daha parlak, sağlıklı ve bebeksi görünüme kavuşmasına olanak sağlar. İçeriğinde bulunan peeling ve nemlendirici özellik gösteren asitler ile hayali kurulan cilde sahip olunur. Ancak asit ve aktif içeriklerin kullanılmasında bazı detaylara dikkat etmek gerekir. 

Her mevsim kullanılabilen ürünler olduğu gibi bazı mevsimlerde ara verilmesi gereken asitlerde vardır. Özellikle yaz aylarında kullanımına ara verilmesi gereken asit ve aktif içerikler bulunur. Çünkü yaz aylarında cilt daha çok UVA ve UVB ışınlarına maruz kalır. Asit ve aktif içerikler ise cildi daha hassas yapıya getirir. İşte bu noktada, bahsi geçen ürünlerin kullanımı tehlikeli olabilir. Peki, asit ve aktif içerik nedir? 

Aktif İçerik Nedir? 

Ürünlerin içerisinde yer alan ve özel bir probleme duyarlılığı olan içeriklere, aktif içerik adı verilir. Örneğin, sivilce karşıtı ürünlerin içeriğinde benzoyl peroxide veya salisilik asidin bulunmasıdır. Aktif içeriklerin arasında bulunan A vitamini, C vitamini, E vitamini, antioksidanlar, SPF çeşitleri, AHA türleri, hyalüronik asit, sülfür, çinko, seramid, niasinamid, hidrokinon en çok tercih edilenler arasında yer alır. Bahsi geçen içeriklere aktif denilmesinin sebebi de laboratuvar araştırmalarıyla içeriğinde ilgili değerlerin bulunmasıdır. Bu ürünler, ciltle alakalı bir probleme daha hızlı ve kesin sonuçlar verebilirler. 

Pasif içerik olarak adlandırılan bir şey yoktur, ancak inaktif içerik vardır. İnaktif içerik, aktif içeriğin cilt katmanına daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olur. Bu içerik sayesinde nem tutma, iyi bir performans gösterme ve yavaş emilme gibi durumlar mümkün olur. Bir başka deyişle, inaktif içeriklerin varlığı son derece önemlidir. 

Cilt problemleri ve cilt problemlerine iyi gelen aktif içerikler şu şekildedir: 

  • SPF: Titannyum dioksit, çinko dioksit, oksibenzon ve avobenzon 
  • Leke: Kojik asit, AHA türleri, Kojik asit ve hidrokinon 
  • Yaşlanma Karşıtı: A vitamini, C vitamini, E vitamini, Antioksidanlar (Anti- aging, hücre yenileme) 
  • Cilt Kuruluğu: E Vitamini, seramid ve hyaluronik asit 
  • Sivilce ve Akne: Azelaik asit, niasinamid, A vitamini, benzoyl peroxide ve BHA 

Bahsi geçen problemler ve onlara iyi gelen aktif içerikler yukarıdaki gibidir. Bu ürünlerin cilt problemine, yapısına ve türüne göre seçimi önem arz ettiği gibi, mevsime uygun seçim yapmakta gerekir. 

Yaz Aylarında Kullanılabilecek Asitler ve Aktif İçerikler 

Asit ve aktif içerikler her mevsimde kullanılmaya uygun değildir. Bahar ve kış aylarında kullanılması mümkün olan bazı ürünlere yazın ara vermek gerekir. Ancak yazında cildin lekelerden korunması, derinlemesine nemlenmesi, nefes alması ve gözeneklerin temizlenmesi için bazı asitlere ihtiyacı vardır. Peki, yazın hangi asitler kullanılır?

Retinol Kullanımı

Retinol, cilt bakımı konusunda en güçlü bileşenlerin başında yer alır. Hücreleri yenileyen, kolajen üretimini arttıran ve elastikiyet kazandıran aktif içeriklerden olan retinol; cilt tonunu ve dokusunu da iyileştirir. Bunun yanı sıra, ciltteki yaşlanma belirtilerini geciktirir, lekeleri geçirir ve anti- aging bakım yapar. 

Bahar ve kış aylarında kullanımı artan retinol, yaz aylarında da kullanılabilir mi?

Retinol, yaz aylarında da kullanıma uygundur. Retinol serumu, gece kullanılmaya uygun bir serumdur. Her gece düzenli uygulanan serum, sabahları güneş koruyucu ile desteklenmelidir. Gündüz tercih edilen retinol serumu, cildi güneş ışınlarına karşı hassas duruma getirir. Bu sebeple, yaz aylarında gece kullanmaya ve cildi güneşten korumaya özen gösterilmelidir. 

C Vitamini Kullanımı

Cilt bakımı rutininin de en çok tercih edilen asitlerden biri de C vitaminidir. C vitaminin içeriğinde bulunan formüldeki L- Askorbik asit, ciltteki kolajen üretimini arttırıcı ve pigmentosyonu hafifletici etkiye sahiptir. Bu yönüyle ise cildi onarma konusunda oldukça etkilidir. 

Leke oluşumunu önlemek, halihazırdaki lekeleri gidermek ve cildi daha pürüzsüz göstermek için faydalı olan C vitamini, cildi bebeksi görünüme ulaştırır. C vitamini, yaz aylarında tek bir şart ile kullanılır. O da yalnızca gece sürmek ve gündüzleri yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmaktır. 

Üstün antioksidanlar içerisinde bulunan C vitaminine yaz aylarında devam edilmek isteniyorsa; mutlaka gündüz yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak gerekir. 

Hyaluronik Asit Kullanımı

Hyaluronik asit cildi derinlemesine nemlendiren ve ışıltı katan bir aktif içeriktir. Her mevsimde kullanılmak istenen bu asit, yaz aylarında da kullanılmaya devam edilebilir. Kendi ağırlığının bin katı kadar bir nem veren asit, aynı zamanda serbest radikallere karşı cildi korur. 

Yaz aylarında da cildin ışıltılı ve nemli olmasını isteyenler hyaluronik asit kullanımına devam edebilir. Özellikle içeriğinde aloe vera ve hyaluronik asit bulunduran aktif içerikler, cildin beslenmesine olanak sağlar. Yaz aylarında bile kuruyan ciltleri canlandırır ve yoğun nem sağlar. Bu sayede pürüzsüz, ışıltılı ve taze bir cilde sahip olunur. 

AHA, BHA ve PHA Kullanımı 

Kış aylarında kullanılması önerilen BHA, AHA ve PHA içerikli ürünler, yaz aylarında da kullanılmaya devam edilebilir. Ciltteki ölü derileri atan, peeling yapan ve pürüzsüz görünüm sunan bu içeriklerin, yazın bir zararı yoktur. Ancak C vitamini ve retinol kullanımında bahsedildiği gibi gece kullanılmasına özen gösterilmelidir. Aynı şekilde yüksek faktörlü güneş koruyucular ile cilt desteklenmelidir. 

AHA, BHA ve PHA içerikli ürünleri tercih ederken, yüksek konsantrasyona sahip olanları değil: daha az yoğunluğa sahip olanlar alınmalıdır. Bu ürünler, ciltte son derece hafif bir peeling etkisi yaratır ve cildi hassas duruma getirmez. Gözenekleri derinlemesine temizleyerek, cildin yazın nefes almasına ve ferah hissedilmesine neden olur. 

Kimler Asit ve Aktif İçerik Kullanmamalı?

Asit ve aktif içeriklerin kullanımı bir zorunluluk olarak görülmemelidir. Özellikle bilinçsiz bir şekilde kullanılması kişiye faydadan çok zarar verir. Bazı insanların ciltleri hassas ve alerjik yapıda olduğu için asitlerin kullanımı bu ciltleri tahriş edici olabilir. Bahsi geçen cilt tipine ve cilt hastalığına sahip olan insanların alanında uzman kimselerin önerisiyle hareket etmeleri doğru olur. 

Asit ve aktif içerik kullanmaması gereken insanlar şunlardır: 

  • Gebe ve emzirenler 
  • Sedef hastaları 
  • Radyasyon tedavisi alan insanlar 
  • Cilt katmanında açık yarası ve enfeksiyonu olanlar
  • Son altı ayda isotretinoin kullanımı
  • Atopik dermatite sahip olanlar 
  • Yakın zamanda cildine cerrahi işlem yaptıranlar
  • Diyabet hastaları gibi zayıf yara iyileşmesine sahip olanlar

Bahsi geçen konulara sahip olan insanlar, uzman doktor tavsiyesi ile asit ve aktif içeriklere başvurmalıdır. 

Asit ve Aktif İçerikler Hangi Durumlarda Kullanılmalı?

Asit ve aktif içeriklerin kullanılmasının doğru olduğu durumlar vardır. Bu durumlar şu şekildedir: 

  • Asit ve aktif içerikler arasında yazında kullanılması mümkün olanlar tercih edilmelidir. Gece kullanılan bu ürünler ile cilt hassas hale gelecektir. Kimi zaman soyulan cilt, güneş ışınlarına maruz kaldığında ise lekelenecektir. Bu durumun yaşanmaması adına asitlerin kullanıldığı süreç içerisinde yüksek faktörlü güneş koruyuculardan kullanılmalıdır. Dışarıda kalınan süre boyunca saatte bir güneş kremi yenilenmelidir. 
  • Asit ve aktif içeriklerin kavurucu sıcaklarda kullanılması önerilmese de C vitamini güneş koruyucuların kullanılması şartıyla gönül rahatlığıyla kullanımı önerilir. Keza, yaz dahil olmak şartıyla tüm mevsimlerde kullanımı önerilir. 
  • Güneş koruyucu konusunda hassas davranılmıyorsa, asit ve aktif içeriklerin kullanımından kaçınılması gerekir. Çünkü bu asitler, güneş hassasiyetini arttıracak lekelere neden olabilir. 
  • Cilde ağda, epilasyon vb. durumlar yapılmadan önce ve sonra asit ve aktif içeriklerin kullanılması önerilmez. 

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *