Blog

Çil Nedir ve Nasıl Geçer?

Blog
Çil Nedir ve Nasıl Geçer?
Haziran 24, 2022

Çil, cilt katmanında meydana gelen küçük ve zararsız izlere verilen isimdir. Genelde yüzde görülse de zaman zaman vücudun diğer bölgelerine de yayılarak can sıkıcı hal alır. Çillerden kurtulmak üzere hem doğal hem kozmetik hem de profesyonel çözümler vardır. Bahsi geçen çözümler sayesinde ciltte beliren koyu renkli küçük lekelerden kurtulmak mümkündür. 

Doğal cilt renginden birkaç ton koyu olan çil, deride çivi başı boyutunda bulunur. Çilli yüz, çok havalı bir görünüm yaratsa da fazlası kişiyi rahatsız eder. Ancak herhangi bir acıya veya ağrıya maruz bırakmayan çillerin bireye hiçbir zararı yoktur. Peki, yüzdeki çiller nasıl geçer?

Çil Nedir?

Bej, kahverengi, sarı, kırmızımsı veya siyah renk ve çivi başı boyutunda çıkan dairesel lekelere çil denir. Çil, ciltteki melatonin maddesinin aşırı derecede üretilmesi sonucu meydana gelir. Özellikle koyu tenli bireyler, açık tenlilere kıyasla daha çok melatonin maddesiyle doğarlar. Bir diğer deyişle, açık tene sahip olanlar, çil oluşumuna genetik olarak daha yatkın olurlar. 

Çilli bireyler, güneş ışınlarına fazla maruz kaldıklarında melatonin üretiminin artmasına neden olurlar. Kısa bir süre içerisinde ten renginden daha koyu renkte küçük noktalar meydana gelir. Ancak çiller bir cilt hastalığı olarak görülmez. Son derece yaygın olan çillerin cilt rahatsızlığı olmadığının bilinmesi önem arz eder. Çiller genetik bir şekilde çıkmıyorsa eğer bu durum güneş ışınlarından yeterince korunmadığının göstergesidir. Yani vücut, güneş ışınlarına tepki vererek çilleri oluşturur. 

Yüz ve Vücutta Oluşan Çillerin Türleri 

Yüzde ağırlıklı olmak üzere vücudun diğer yerlerinde de meydana gelen çillerin türleri vardır. Bunlar: 

Ephelides (ephelis)

Ephelides, yunanca bir kelime olarak çiller için kullanılan tıbbi bir terimdir. Ciltte görülen hafif kırmızımsı, açık kahverengi veya bronz olan ve daha çok güneşin yoğun olduğu aylarda çıkan düz noktalardır. Daha çok kırmızımsı saçlı ve yeşil gözlü olanlarda bu çillerden çıkar. Güneşin yoğun ve yakıcı olduğu dönemlerde dışarıya çıkmamak, güneşten korunmak ve koruyucuları düzenli bir şekilde kullanmak, bu tür çillerden kurtulmaya yardımcı olur. 

Lentijinler (lentigo)

Lentijinler, mercimek için kullanılan bir Latince sözcükten gelir. Yaygın olarak güneş hasarı ve güneş yanığı olan bölgelerde büyük pigmentli lekeler adına bir tıbbi terimdir. Bu çiller diğer çillerden daha koyu renge sahiptir ve kış aylarında kolay kolay solmazlar. Nokta şeklinde olanlar solar lentigo ve lentigo simplex olarak isimlendirilir. Ciltteki melanosit ve melanozomların miktarı son derece normaldir. Lentijinler genetik sendromdan dolayı meydana gelse de çoğu zaman önemsiz noktalardan oluşur. 

Yüzde Çiller Nasıl Oluşur?

Hem yüz hem de vücuttaki çillerin oluşumunda pek çok faktör etkili olur. Çil oluşumunda etkili faktörler şunlardır: 

Genetik

Ailesinde çil olan bireylerde görülme ihtimali daha yüksektir. Genelde sarışın, kızıl saçlı ve açık tenli insanlarda daha çok görülür. Kişinin genel olarak çil çıkmasına yatkın olması hem yüzde hem de vücutta çil oluşmasının sebeplerinden biridir. Ayrıca çiller genelde yaz aylarında daha belirginleşir. Kış ayları geldiğinde tekrardan silinir. Genetik olarak meydana gelen çiller çocukluk çağında meydana gelir ve bu tarz çillere efelit ismi verilir. 

Çevresel Etkiler

Çil oluşumu, çeşitli çevresel faktörlerden dolayı da meydana gelir. Örneğin, güneş ışınlarının cildin yapısında bulunan pigment dengesini bozması sonucu oluşur. Solar Lentigo ismindeki bu çiller, ilerleyen yaşlarda gözle görülür. Düzensiz ve koyu renkte olan çiller, yaşlılık çillenmesi şeklinde meydana gelir. Aynı şekilde yaşın ilerlemesiyle beraber sayısı artış gösterir. 

Hamilelik dönemi, kullanılan çeşitli ilaçlar, bakım ürünleri ve makyaj malzemeleri de çil oluşumuna neden olan çevresel faktörler arasındadır.  Çil çoğu insan için estetik bir görünüm katarak problem yaratmazken; bazı insanlar için rahatsız edici boyuta ulaşır. 

Çiller sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak kontrolsüz bir biçimde artması ya da büyümesi ilerleyen zamanlarda cilt kanserine yol açar. Bu sebeple, güneş ışınlarına maruz kalındığında meydana gelen çiller kontrol altına alınmalıdır. Çillerinden hem estetik hem de sağlık açısından problem yaşayanlar için farklı tedavi yöntemleri de vardır. 

Çiller Nasıl Geçer?

Çiller, çocukluk döneminde ve erişkinlik döneminde çıkanlar olarak ikiye ayrılır. Çocukluk döneminde meydana gelen çiller çok küçük yapıda olduğu için tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca bu çiller ergenlik döneminde tamamen yok olur. 

Erişkinlik döneminde meydana gelen çiller ise kendiliğinden geçmez. Böyle bir problem yaşayan insanların bir dermatoloğa başvurması gerekir. Alanında uzman doktorların önerdiği tedavi ile çillerden kurtulmak mümkün. Ancak her çil tedavisi kesin yanıtlar vermeyebilir. Hem yüzde hem de vücutta oluşan çillerden kurtulmanın en yaygın tedavi yöntemlerinden bir tanesi lazerdir. Lazerle çil sildirme sonucunda çiller tamamen kaybolur. 

Herhangi bir zararı olmayan çiller yalnızca estetik açıdan insanların psikolojisini bozabilir. Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarıyla artış gösteren çiller için mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Güneş kremi halihazırdaki çillerin yok olmasını sağlamaz ancak yenilerinin oluşumunu önler. Çillerden muzdarip olan insanların uygulaması gereken yöntemler arasında şunları sayabiliriz: 

Lazer Tedavisi

Çil tedavisinde en etkili ve en yaygın yöntem olan lazer, cildin çilli bölgelerine odaklanan yoğun ışıkla tedavi eder. Bu yöntemle çillerden kurtulmak çok kolay olup, yara izi oluşturma ihtimali son derece azdır. 

Lazerle çil tedavisi sonucunda doğuştan gelen çillerin bile tedavisi mümkün olabilir. Kişinin yaşına, çil durumuna, rengine ve sağlık durumuna uygun bir lazer çeşidi tespit edilerek çiller giderilebilir. 

Lazer Çil Tedavisi Kaç Günde İyileşir?

Lazerle çil tedavisinde herhangi bir acıya veya ağrıya maruz kalınmaz. Ancak seans bittiğinde kabuklanma, soyulma, kızarıklık gibi durumların görülmesi son derece normaldir. Ciltteki kızarıklık ortalama 12 saat içerisinde geçerken; soyulma ve kabuklanma durumu ise 7 ila 10 gün arasında iyileşerek tamamen yok olur. Ayrıca lazer tedavisinden sonra günlük yaşama geri dönülebilir. 

Lazer Çil Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lazerle çil sildirme sonucunda cilt hassas bir duruma gelir. Bu durumda hem cilt sağlığı hem de tedaviden etkili sonuçlar alabilmek için dikkat edilmesi gereken birkaç detay vardır. Bu detaylar şu şekildedir: 

  • Lazerle çil tedavisi yaptıranlar mümkün olduğunca güneşe maruz kalmamalıdır. Eğer çıkılması zorunlu ise yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmalıdır. 
  • Tedavi bittikten sonra ilk 12 saat çok önemlidir. Bu süre içerisinde duş almaktan kaçınmak ve yüzle suyu temas ettirmemek gerekir. 
  • Ciltte kızaran noktalara buz kompresi yapılabilir. 

Lazer tedavisinden önce ve sonra yapılması gerekenler hakkında alanında uzman doktorlardan bilgi almakta doğru olacaktır. 

Kriyocerrahi

Çillerin giderilmesinde yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem ise Kriyocerrahidir. Bu uygulamada anormal cilt hücrelerini dondurmak ve bununla beraber yok etmek için sıvı nitrojen formunda aşırı soğuk tedavi tercih edilir. Kriyocerrahi son derece güvenilir olup, anesteziye ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilir.   

Kimyasal Peeling

Çil tedavisinde etkili olan kimyasal peeling, çilli bölgeleri pullanma yaparak dökmek için kimyasal bir çözelti tercih edilir. Çilleri yok etmek için trikloroasetik veya glikolik asit içeren ürünler, cildin alt katmanlarına nüfuz eder. Hasar görerek çillenme oluşan ciltte soyulma meydana geleceği için yeni cilt katmanı oluşur. Böylece hem çilsiz hem de taze bir görünüme ulaşılır. 

Çiller Hangi Seviyeye Geldiğinde Doktora Başvurulmalı? 

  • Çillerin kenarlarında ve renklerinde dengesizlik mevcut olduğunda, 
  • Kahverengi lekeler asimetrik görünüme ulaştığında, 
  • Kahverengi lekelerin oluşumu artıyor ve şekli sürekli değişiyorsa, 
  • Çillerin çevresinde ufak tefek lekeler oluşuyorsa, 
  • Çillerin çapı büyük bir hızla artış gösteriyorsa, 
  • Tümör belirtisi olan bir sertlik, kanama, ağrı, kabarıklık, kaşıntı vs. oluşuyorsa derhal doktora başvurulmalıdır. 

Ben kanserinin olduğuna dair bir ihtimal olduğunda biyopsi alınarak patolojiye gönderilir. Çünkü bir kahverengi deri oluşumunun kanser belirtisi olup olmadığı ancak patolojik tetkikler ile saptanır. Eğer tetkik yapılmazsa tanı ve tedavide gecikme yaşanabilir. Bazı çillerde melanom yeni başladığından, ince ve küçük yapı olduğu zamanlarda o lekenin alınmasıyla bile tedavi gerçekleştirilebilir. 

Çillere Ne İyi Gelir?

Çilleri gidermek için tercih edilebilecek doğal yöntemlerde vardır. Doğal çil tedavisi yöntemleri arasında şunları sayabiliriz: 

Limon Suyu

İçeriğinde yüksek oranda antioksidan bileşenler ve C vitamini barındıran limonun, cilt katmanında aydınlatıcı bir etki yarattığı söylenir. Temiz yüze bir pamuğa sıkılan limonu her gece uygulamak doğru olacaktır. 

Bal

Şeker ya da tuzla balı karıştırmak peeling etkisi yaratacağı için çillerden kurtulma konusunda oldukça etkilidir. Bir yemek kaşığı bal içerisine 1 tatlı kaşığı şeker veya tuz ilave edilebilir. Bu karışım çilli bölgelere uygulanmalı ve birkaç dakika ovulduktan sonra ılık suyla durulanmalıdır. Ballı karışımı haftada 2-3 kez uygulamak doğru olacaktır. 

Yoğurt

 Yoğurt ve yulaf ezmesi karışımı çiller üzerinde etkili olan doğal yöntemlerden bir diğeridir. 3 yemek kaşığı yoğurdun içerisine 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ilave edilmelidir. Bu karışımı temiz cilde hafif masaj yaparak sürmek ve ılık suyla yıkamak doğru olacaktır. Haftada 1 kez uygulanan karışım sayesinde çillerden kurtulmak mümkün olur. 

Soğan

 İçeriğinde sülfür olan soğan, cilt katmanında peeling etkisi yaratarak çilleri giderir. Soğanı ortadan ikiye ayırarak sürmek yeterli olacaktır. Birkaç dakika yüzde bekletip durulamak doğru olacaktır. 

 

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *