Blog

Egzama Hastalığı Nedir?

Blog
Egzama Hastalığı Nedir?
Haziran 24, 2022

Halk arasında yaygın olarak görülen egzama hastalığı, bir stres veya alerji neticesinde ortaya çıkar. Ciltte kurumaya, kaşıntıya ve kabarcıklara neden olarak gözle görülür. Bunların dışında değişik tipleri de bulunan egzama, dermatolojik polikliniklere başvurulduğunda tespit edilebilir. Egzama hastalığı pek çok sebepten ötürü ortaya çıksa da kesin egzama sebepleri bilinmiyor. Egzama oluşumuna neden olan birçok husus kadar egzama çeşidi de vardır. Ciltte oluşan egzama belirtileri, egzama çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir. 

Egzama olan insanlarda çeşitli rahatsızlıklar gözlenebilir. Mesela, kaşıntı, kızarıklık, kuruma, su toplama ve çatlama gibi rahatsızlıklar egzama hastalığı olan bireylerin hemen hemen hepsinde görülür. Bunun dışında çatlayan ve pul pul olan cilde mikroorganizmalar nüfuz ettiği için enfeksiyonda meydana gelebilir. Bu gibi problemlerin yaşanmaması için erken egzama teşhisi konulması son derece önemlidir. 

Egzama rahatsızlığı genel olarak el, bacak ve ayaklarda artış gösterse de vücudun diğer noktalarında da çıkabilir. Kişiyi rahatsız edici ve estetik görünümü kötü etkileyen bir hastalık olsa da tehlikeli bir hastalık değildir. Bu rahatsızlık çeşitli tedaviler sayesinde kontrol altına alınabilir. Ancak bu egzama belirtilerini iyi tanıyarak ve erken teşhis konularak mümkündür. 

Egzama Hastalığının Belirtileri Neler?

Halk arasında yaygın olarak görülen egzama rahatsızlığı, çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Hastalığın belirtileri ise genel itibariyle tüm insanlarda aynı etkileri gösterir. Egzama hastalığı olan insanlarda sıklıkla şunlar görülür: 

  • Kabarcık oluşumu
  • Ciltte kuruluk
  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • İltihaplanma 
  • Saç derisinde kepeklenme
  • Deride çatlama
  • Deride pullanma ile birlikte kabuklanma ve dökülme

Egzama Hastalığı Nasıl Oluşur?

Egzama hastalığı kadın ve erkeklerde çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Oluşumunda özellikle genetik etkenler yaygın görülse de alerji, sinir, stres ve kullanılan kimyasal ürünlerde rol oynar. Egzama çeşitleri farklı olduğu için oluşum sebepleri de farklılık gösterebilir. 

Deterjan, su, sabun ve gündelik yaşamda maruz kalınan kimyasallar egzamanın oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle ev hanımları, kuaförler, temizlik piyasasında çalışan insanlar, egzama hastalığına en çok maruz kalan gruplar arasında yer alır. Alerjik sebeplerden dolayı egzama çıktıysa, alerjen maddeye az miktarda temas edilmesi bile egzama oluşumuna neden olabilir. 

Kimyasal ürünlerin kullanımından dolayı ortaya çıkan egzama, kimyasallarla uğraş bitmediği sürece tedavi edilemez. El, vücut, bacak, ayak gibi değişik bölgeleri etkileyen egzamanın en çok etkilediği kısım ellerdir. Ellerde çıkan egzama genelde derinin biyolojik savunmasının düşmesi veya yok olması sonucunda oluşur. Deterjan, tozlu ortam, sabun ve su gibi çeşitli hususlar tenin yıpranmasına neden olur. Elleri çok sık yıkamak ve temizlik işlerinin zaruri olarak çamaşır suyuyla yapılması egzama oluşumuna zemin hazırlar. Egzama yaygın olarak elin üst bölümünde ve ön kollarda meydana gelebilir. 

Egzama Hastalığı Nasıl Geçer?

Egzama hastalığını önlemek veya mevcut hastalığı daha hafif geçirmek için bazı önlemler almak gerekir. Bu önlemler şu şekildedir: 

  • Egzamalı bölgeleri kaşımaktan kaçınmak ve daha fazla tahriş olmasını önlemek gerekir. 
  • Bölge yeterli oranda nem ve ısı miktarına sahip olarak kuruması önlenmelidir. 
  • Egzamalı kısımlar temiz tutulmalı ve sık sık havalandırılmalıdır. 
  • Duş alma aralığı mevsimden mevsime göre değişiklik göstermelidir. Egzama rahatsızlığında günaşırı banyo yapmaya özen verilmelidir. 
  • Her duştan sonra mutlaka nemlendirici krem sürülmelidir. 
  • Banyoda yumuşak yapılı lif ve keselerden tercih edilmelidir. Aynı zamanda suyun ılık olmasına özen gösterilmelidir. 
  • Egzamalı bölgelere nötr sabun kullanılması gereklidir. 
  • Eller sık sık nemlendirilmelidir. 
  • Egzamayı önlemek için bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi gerekir. 
  • Eller ılık suyla yıkanarak mutlaka kurulanmalıdır. 
  • Kimyasal ürünler kullanılırken (temizlik yaparken), mutlaka eldiven giyilmelidir. 
  • Sinir ve stresten mümkün olduğunda kaçınılmalıdır. 
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. 
  • Et ve balık ürünleri başta olmak üzere çiğ sebze ve meyvelerle doğrudan temas kurulmamalıdır. 
  • Kış aylarında yünlü kıyafetler egzamalı bölgelere değmemeli, içerisine penye veya içlik giyilmelidir. 
  • Gün içerisinde en az 2 buçuk litre su tüketilmelidir. 
  • Yünlü polar halı veya battaniye gibi tozu hapseden ürünlerden uzak kalınmalıdır. 
  • Alanında uzman doktorların tavsiyesi ile hareket edilmelidir. 

Egzama Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama belirtilerine rastlandığında hiç zaman kaybetmeden bir cildiyeye veya dermatoloji uzmanına gidilmesi gerekir. Egzamanın kesin bir tedavisi bulunmasa da kontrol altına alınabilir veya çıkması önlenebilir. Alanında uzman bir kimseye danışarak tüm önlemler alınmalı ve yasaklara uyarak egzamadan dolayı ortaya çıkan belirtiler azaltılmalıdır. 

Egzama hastalığının tedavisinde kortizona kıyasla, ıslak pansumanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar ve lokal kortikosteroidli pomadlar yer alır. Hastalığın seviyesini azaltmak ve cildi güçlendirmek amacıyla da bariyer kremleri, egzama eldivenleri, nötr sabun, nemlendirici ve egzama şampuanının kullanılması önerilir. 

Atopik egzama hastalığı bazı bireylerde gıda, hayvan ve toz akarları ile temas edildiğinde meydana gelebilir. Bu noktada diyet programı uygulamak, toz akarlarının ortamdan azaltılması ve hayvanlardan uzaklaşılması egzama hastalığını azaltacaktır. 

Elde egzama nasıl geçer sorusu yaygın şekilde araştırılan sorudur. Ellerinde egzama problemi yaşayan insanlar gece uyumadan önce veya temizlik yaparken egzama eldiveni kullanarak, hastalığın etkisini azaltabilir. Egzama hastalığına özel üretilen bu eldivenler, penye veya pamuk gibi kumaşlardan elde edilir. Dolayısıyla düzenli kullanıldığında alerjenlerle temas kesilir. Sürekli temizlik yapan ve kimyasal ürünlerle uğraşan insanlar bu eldivenlerden mutlaka kullanmalıdır. 

Egzama Hastalığının Çeşitleri

Kadın ve erkeklerde başta olmak üzere çocuklarda bile görülen egzama hastalığının pek çok çeşidi vardır. Bunlar arasında, 

  • Atopik Egzama 
  • Seboreik Egzama 
  • Kontakt Egzama 
  • Asteatotik Egzama
  • Gravitasyonel Egzama
  • Numuler Egzama

Sayılabilir. 

Seboreik Dermatit Egzama

Seboreik dermatit olarak adlandırılan egzama türünün oluşma sebebi tam olarak bilinmiyor. Ancak kronik olan seboreik egzama yaygın olarak cildin yağlı kısımlarında görülüyor. Bu bölgeler arasında yüz, kaş, yanak, burun kenarları, sakal içleri, saçlı deri, göğüs ortası ve kulaklar vardır.  

Kulak egzaması olarak da bilinen seboreik egzama da pullanma, kabuklanma ve kızarıklık meydana gelebilir. Çocukluk zamanında kulakta görülen seboreik dermatitte lenf bezlerinde bir şişme ve enfeksiyon görülebilir. Bunun yanı sıra, bahar ve kış aylarında artış gösteren seboreik dermatiti alkol, stres ve immün sistemin önlenmesi gibi etkenler tetikleyebilir. 

Atopik Egzama

Egzama çeşitleri arasında en yaygın görülen Atopik egzamanın oluşumunda genetik, çevresel faktörler ve immünolojik etkenler rol oynar. Bebeklik ve çocukluk döneminde konak şeklinde görülmeye başlayan bu egzama türü, bebek egzaması olarak da adlandırılır. Yetişkinlik çağına geldiğinde geçebileceği gibi bütünüyle ortadan da kalkabilir. Ancak bu türün tekrarlama özelliği de bulunur. 

Bebeklik çağında çıkan egzama, ilk 12 haftalık dönemde yüzde oluşmaya başlar ve sonra kol, bacak, gövdeye yayılmaya başlar. Çocukluk çağında ise kollarda, bacaklarda ve eklemlerin iç kısımlarında atopik egzama görülebilir. Yetişkinlik dönemine gelindiğinde kişinin göz kapaklarında, kulakta, meme uçlarında, ellerde ve eklemlerin iç kısımlarında meydana gelebilir. 

Asteatotik Egzama 

Asteatotik egzama çeşidi daha çok yaşlılarda görülür. Sık sık duş alınmasıyla beraber derinin üst kısmındaki yağ oranının azalması ve atopi gibi sebeplerin neticesinde Asteatotik egzama görülür. Özellikle kış aylarında kuruluk arttığı için bu egzama türü ortaya çıkabilir. 

Asteatotik egzama genelde bacakların ön kısımlarında, gövdede ve kollarda meydana gelir. Bununla beraber ciltte kaşıntıya, kuruluğa, çatlak görünüme ve döküntüye neden olur.

Numuler Egzama

Kol, bacak ve ellerde meydana gelen Numuler egzama, demir para büyüklüğünde ve miktarları fazla olan kaşıntılı lezyonlardır. Bu hastalık genelde genç yetişkin ve yaşlı kimselerde sıklıkla görülür. Numuler egzama, vezikül ve papül olarak isimlendirilen ufak kabarıklıkların birleşmesi sonucunda ortaya çıkar. 

Bu tür egzama hastalığında sızıntı, kızarıklık ve kabuklanma görülebilir. Ayrıca numuler egzamayı tetikleyen enfeksiyon oluşumu da mümkün olabilir. 

Kontakt Egzama

Kontakt egzama türü, cildin duyarlı olduğu çeşitli maddelere ve etkenlere karşı oluşan kronik ya da akut bir rahatsızlıktır. Cildin koruyucu yağlarını baskılayan maddelere düzenli olarak maruz kalması kontakt egzamasını oluşturur. 

Kontakt egzama sebep olan maddelerden veya etkenlerden uzak kalmakta fayda vardır. Örneğin, temizlik ürünleri, parfümler, makyaj malzemeleri, saç boyaları, diş macunu, oje, endüstriyel madde teması, metal düğmeler, sakız, ayakkabı spreyleri, pantolon fermuarı ve geçici dövmeler sonucunda kontakt egzama oluşabilir. 

Gravitasyonel Egzama 

Gravitasyonel egzama türü diğerlerine kıyasla ayakta çalışan ve yaşlı insanlarda sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra yeni doğum yapmış kadınlarda gravitasyonel egzama türü gözlemlenebilir. Yaşlılarda ise bacakların alt kısmında varislerin görülmesi ve kan dolaşımının düzensiz olması ile gravitasyonel egzama çıkar. Bahsi geçen kısımlarda kanın birikmesinden dolayı damarlarda basınç miktarı artar ve bu derinin hasara uğramasına neden olur. 

Gravitasyonel ggzama ile beraber bacaklarda kaşıntı, kuruluk, su toplaması ve kızarıklık gibi belirtiler gözlenebilir. Egzama hastalığı daha da kronikleştikçe ciltte sertleşme, koyu lekelerin oluşması ve ülser gibi yaraların meydana gelmesi mümkündür. 

Egzama İlaçları Neler?

Egzama hastalığının çeşitli türleri olduğu için ilaçları da birbirinden farklıdır. İlaçların doktor önerisiyle alınması ise son derece önemlidir. Egzama rahatsızlığı enfekte olduğu zamanlarda kendisiyle beraber enfeksiyonlarında tedavisini gerektirir. 

Hastalığın çok ilerlemesi halinde doktor antibiyotik kullanımını önerebilir. Tanısı erken konulan hastalıklarda ise hafif kortizonlu kremlerin kullanılması önerilir. Kişinin el ve vücudunda kırmızı leke biçiminde oluşan ve kaşıntıya sebep olan egzama türlerinde ise kortizonlu kremler sürülür. Bu sayede kaşıntı kontrol altına alınarak, kortizonlu kremlere ara verilmesi istenir. Bu durum cildi zararlı etkilere karşı korumak için son derece önemlidir. 

Egzama Hastalığı Bulaşıcı mıdır? 

Egzama hastalığı, bulaşma özelliği gösteren bir durum değildir. Bu durum rahatsızlığın tüm çeşitleri içinde geçerlidir. Yani kontakt egzama, atopik egzama, kronik egzama, gebelik egzaması, gravitasyonel egzama, numuler egzama türlerinden hangisine sahip olunursa olunsun bir başkasına bulaşmaz. Birinin elini sıkmak, sarılmak veya öpmek hastalığın bulaşmasına neden olmaz. 

Egzama Hastalığı Acı veya Sızı Verir mi? Kaşıntılar Nasıl Geçer? 

Egzama türlerinden çoğunda kaşıntı problemi görülür. Hasta olan insanlar sıklıkla ellerini, kollarını, bacak ve ayaklarını kaşır. Bu durum stresi arttırırken streste egzamanın artmasına neden olur. Haliyle hasta kimseler kendilerini kısır döngünün içerisine bulurlar. 

Egzamalı bölgelerin tırnakla kaşınması ağrıya, iltihaplanmaya ve kanamaya neden olur. Alanında uzman kimselerin kontrolünde önerilen ilaçlara başvurulması ve yasaklara uyulması bu tür problemlerden kurtulmayı sağlar. 

Egzamanın Bitkisel Tedavisi Var mı?

Egzama hastalığının bitkisel tedavisi vardır. Bunun için alanında uzman olan kimselere başvurmak gerekir. İnternette bulunan şampuan, krem veya kürler kişiye özel olmadığı için ve her kimseye aynı etkiyi göstermeyeceği için mutlaka hekim önerisiyle alınması gerekir. 

 

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *