Blog

Dudak Kuruması Nedenleri

Blog
Dudak Kuruması Nedenleri
Haziran 29, 2022

Dudak kuruması ve beraberinde getirdiği dudak çatlaması, pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Kışın sert ve soğuk hava etkili olurken; yazın fazla nem ve sıcak hava da kuruluğa neden olabilir. Keza, mevsimlerin dışında da pek çok sebepten ötürü meydana gelebilir. 

Dudaklara gereken bakımın yapılmaması, sık sık yalayarak ıslatılması ve kurumuş dudaklardaki ölü derilerin koparılması gibi problemlerde dudak kuruluğunu kronik hale getirebilir. Dudak kuruması ve çatlaması, kişinin estetik görünümünü kötü etkilediği gibi çeşitli enfeksiyonlara ve buna bağlı hastalıklara da yol açabilir. 

Diş protez kullanımı, aşırı güneş ışığına maruz kalma, vitamin ve mineral yetersizliği, mantar, enfeksiyon varlığı, çeşitli ilaçların kullanımı gibi daha pek çok husus dudakların kurumasına neden olur. Önce dudak çevresinde kızarıklık ve hassasiyetle başlayan hastalık, ağız köşelerinde oluşan yaralara kadar büyüyebilir. Bu evreye gelindiğinde dudaklar uygun bir bakımla tedavi edilmez ise iyice kurumaya ve ilerleyen zamanlarda çatlamaya, yarılmaya ve kanamaya başlar. 

Bahsi geçen durumlar kişinin estetik görünümünü etkilediği gibi konuşmasını, yemek yemesini, günlük yaşamdaki aktivitelerini büyük ölçüde etkiler. Keza yaşam standartlarını da ciddi oranda düşürür. Yani dudak kuruması can sıkıcı ve can yakıcı bir duruma gelebilir. Peki, dudak kurumasına ne iyi gelir ve neden olur?

Dudak Kuruması Neden Olur?

Dudak kuruması, hava şartlarına ve çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aşırı soğuk, aşırı sıcak, sert ve kuru havalar, dudakların kurumasına neden olabilir. Kuruma eğilimi gösteren dudaklar mevsimsel geçişlerde hemen kuruyabilir ve çatlayabilir. 

Ağız kenarında oluşan kuruluk ve kızarıklık gibi problemlerde dudak kuruluğu ile aynı sonuçları gösterir. Dudak nemlendiricisi kullanmamak, dudak peelingi yapmamak, sürekli ruj ve parlatıcı kullanmak ve nemsiz cilt, dudakların daha çok kurumasına neden olur. Özellikle mat ruj ve dudak kalemi gibi kozmetik ürünler, dudakları oldukça kurutur. 

Dudak Çatlaması Neden Olur?

Dudak kuruluk problemine müdahale edilmediği zaman dudak çatlaması ortaya çıkar. Nemsiz kalan ve kuruyan dudak derisi zamanla çatlayarak vücuttan atılmaya çalışır. Bu durumda dudakların soymaktan ve koparmaktan kaçınmak gerekir. Keza, çatlayan dudakları yoğun bir şekilde nemlendirerek acısını ve kanamasını durdurmak gerekir. 

Dudak kuruması ve çatlaması ile beraber pullanma, şişme, kanama, yanma ve çatlak gibi durumlar artış gösterir. Dudaklar cildin diğer bölgeleri gibi yağ dokusu içermediği ve ince derilerden olduğu için çok hassastır. Bu sebeple, dudaklar kurumaya ve çatlamaya meyillidir. Dudak kuruması ve çatlamasının nedenleri şu şekildedir: 

  • Dudakların doğru ürünlerle düzenli bir şekilde nemlendirilmemesi 
  • Aşırı güneşe veya aşırı soğuğa maruz kalmak 
  • Dudak kalemi, mat ruj kullanımının artması 
  • Dudak parlatıcısı, ruj gibi ürünlerin dudaktan temizlenmemesi 
  • Kirli ellerle dudakların temas etmesi 
  • Tükürük (dudakların çok fazla yalanması, nem kaybına yol açar) 
  • Kabukların ve yaraların koparılması veya dişler ile oynanması 
  • Günde yeterli oranda suyun tüketilmemesi 
  • Uyurken sürekli ağızdan nefes almak 
  • Çok fazla asitli içeceğin tüketilmesi 

Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?

Dudak kuruluğunu önlemenin ve mevcut kuruluğu tedavi etmenin pek çok yolu vardır. Bunlar şu şekildedir: 

Dudaklar Sık Sık Nemlendirilmeli 

Dudak kuruluğunun önüne geçmek için gün içerisinde dudak nemlendiricisi sürmek gerekir. Yemek yedikten sonra, dışarıya çıkılmadan önce, dışarıdan gelindiğinde vb. anlarda sürülen dudak kremi, kuruluğun ve akabinde gelişen çatlaklığın önüne geçer. Bu noktada içeriği doğal olan nemlendiriciler tercih edilebilir. Kakao, aloe vera gibi içeriğe sahip olan nemlendiriciler önerilir. 

Dudak Peelingi Yapılmalı 

Dudak kuruluğunu ve çatlaklığını önlemek için haftada 1-2 kez dudak peelingi yapmak gerekir. Özellikle ölü derisi birikmiş ve soyulacak aşamada olan dudaklar için peeling çok etkilidir. Dudaklarda açık yara ve kanama varsa bu yaraların iyileşmesinin beklemek gerekir. İçeriğinde ser maddelerin bulunduğu peelingler, açık yaraya sahip olan dudaklara uygulanmamalıdır. Yalnızca kabuklanma ve soyulma varsa, evde doğal malzemelerle hazırlanan dudak peelingi de uygulanabilir. 

Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, aloe vera ya da avokado yağı gibi yoğun nemlendirme özelliği olan doğal ürünlerle peeling hazırlanabilir. Bunun yanı sıra, diş fırçası ile de dudaklar fırçalanarak peeling etkisi yaratılabilir. 

Sıcak ve Soğuk Havaya Karşı Koruma

Mevsim şartlarına göre dudaklara gereken hassasiyeti göstermek son derece önemlidir. Aşırı sıcaklar dudakların kurumasında etkili olduğu gibi şiddetli rüzgarda ciltteki yağ moleküllerinin parçalanmasına neden olabilir. Bu durum ise, bazı bölgelerin daha çok kurumasına sebep olabilir. Böyle anlarda mutlaka dudak nemlendirici sürülmeli ve bir fular yardımıyla cilt korunmalıdır. 

Güneşli havalardaki fazla nem ve güneşten gelen zararlı ışınlarda dudakların kurumasına neden olur. Sıcak havalarda da dudak nemlendiricisi kullanımına özen gösterilmelidir. Ayrıca bazı günlerde dudaklara Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı sürülmelidir. Nemlendiriciler ve doğal koruyucular arasında bulunan bu yağlar, dudaklara çok faydalıdır. 

Bol Su tüketimine ve Beslenmeye Dikkat Edilmeli 

Gün içerisinde yeterli oranda su tüketmek, genel sağlığı korumanın yanı sıra, cildin nemlenmesini de sağlar. Vücuttaki su eksikliğinin sonucunda pek çok problem meydana gelebilir. Bu problemlerin başında kuruluk vardır. Bu sebeple gün içerisinde en az 2 buçuk litre su tüketimi ihmal edilmemelidir. 

Tüketilen besinlerde cildi nemlendirir ve sağlığa olumlu katkılarda bulunur. Vitamin, mineral, protein bakımından zengin besinler tüketilmeye özel gösterilmelidir. 

Dudak Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinin Belirtisi?

Vitamin, mineral vb. değerli besinlerin eksikliği de vücutta bazı problemlere yol açabilir. Bu problemlerden en yaygın olanı ilerleyen yaşlarda vücudun kolajen üretmemesi ve yaşlanma belirtileri arasında olan kırışıklık ve sarkmaların meydana gelmesidir. Aynı şekilde B vitamini eksik olduğunda da dudaklarda kuruma ve çatlama meydana gelir. 

B2, B3 ve B6 vitaminleri vücuda yeterli oranda alınmadığında B vitaminine bağlı olarak bazı problemler yaşanabilir. Bu sebeple, vitaminler bakımından zengin olan besinlere yönelmek gerekir. Zengin besinler ile yalnızca dudak kuruluğu önlenmez; aynı zamanda cilt sağlıklı ve parlak bir görünüme ulaşır. 

B2 Vitamini İçeren Besinler

Yeşil yapraklı sebzeler, kümes hayvanları, yumurta, yağlı balıklar, fındık, süt ürünleri

B3 Vitamini İçeren Besinler

Mısır, peynir, buğday, süt, deniz ürünleri

B6 Vitamini İçeren Besinler

Kırmızı ve beyaz et, muz, avokado, balık, deniz ürünleri, kabuklu yemişler, yumurta

Dudakların Kurumaması için Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Dudak kuruması ve çatlamasının önüne geçebilmek için bazı önlemler almak gerekir. Özellikle her mevsimde dudak kuruluğundan şikayet eden insanlar, bu önlemleri hassasiyetle uygulamalıdır. Sık sık kuruyan dudaklar için dışarıya çıkılmadan önce güneş kremiyle dudaklar korunmalıdır. 

Hassas dudaklara özel üretilen ürünler ile dudak kuruma ve çatlama probleminin önüne geçilebilir. Bunun yanı sıra, dudak kurumasını önlemek için günde 2 buçuk litre su içmeli ve cildi sürekli nemlendirmek gerekir. 

Hamilelik ve emzirme döneminde dudak çatlaması yaşanıyorsa endişe yapılmaması gerekir. Çünkü dudak kuruması ve çatlaması böyle dönemlerde görülebilir. Hamilelik döneminde artış gösteren vazopressin hormonu seviyesi, vücudun daha çok su tutmasına neden olur. Bu durum ise vücut kuruluğuna yol açar. 

Gün içerisinde en az 10 barda su içmek ve dudakları düzenli bir şekilde nemlendirmek dudak kuruluğunu önleyecektir. Günlük bakım rutininden güneş kremini, nemlendirici ve peelingleri eksik etmemek, dudak kurumasını engelleyecektir. 

 

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *